Skip to content

Mobiloperatörer – En guide om olika mobiloperatörer

 • by

En mobiloperatör är en företag eller organisation som tillhandahåller mobiltelefoni- och/eller datatjänster till konsumenter eller företag. Det finns många olika mobiloperatörer att välja mellan, och de erbjuder ofta olika typer av abonnemang och tjänster. Här är några saker att tänka på när du väljer en mobiloperatör:

 1. Täckning: Se till att mobiloperatören har god täckning där du bor och där du oftast befinner dig.
 2. Pris: Jämför priserna på olika abonnemang och se till att du får det bästa priset för dina behov.
 3. Datamängd: Se till att du har tillräckligt med datamängd för dina behov. Om du använder mycket data kan det vara lönsamt att välja ett abonnemang med högre datamängd, även om det kan kosta lite mer.
 4. Tjänster: Välj en mobiloperatör som erbjuder de tjänster du behöver, såsom röst- och SMS-tjänster, mobilt bredband och möjlighet att ringa utomlands.
 5. Kundservice: Se till att mobiloperatören har bra kundservice och enkel att nå om du behöver hjälp med ditt abonnemang eller har andra frågor.

Vad finns det för mobiloperatörer?

Det finns många olika mobiloperatörer att välja mellan, både nationella och internationella. Här är några exempel på mobiloperatörer i Sverige:

 1. Telia
 2. Tele2
 3. Telenor
 4. Tre
 5. Halebop
 6. Comviq
 7. Hallon
 8. Lycamobile
 9. Globe Telecom

Det finns också många andra mindre mobiloperatörer att välja mellan. Det kan vara lönsamt att jämföra olika operatörers priser och tjänster innan du bestämmer dig för en operatör.

Vilka svenska mobiloperatörer delar nät?

Många svenska mobiloperatörer delar på ett gemensamt mobilnät för att kunna erbjuda sina tjänster till sina kunder. Det här innebär att operatörerna inte behöver bygga och underhålla ett eget mobilnät, utan kan använda det gemensamma nätet och fokusera på att erbjuda olika typer av abonnemang och tjänster till sina kunder. Dessa operatörer kallar vi för MVNO:er (Mobil Virtuella NätOperatörer).

En MVNO använder sig av en befintligt mobilnät, men säljer sina tjänster under eget varumärke. De köper tillgång till nätet av en annan operatör, som äger och driver nätet.

Här är några exempel på svenska MVNO:er:

 • Telenor: Hello, Lycamobile, Telenor Frihet, Telenor Tanka
 • Telia: Comviq, Glocalnet, Halebop, Telia Tanka
 • Tre: Hallon, Superactive

Notera att vissa MVNO:er kan ha egna nät i viss utsträckning, men de flesta använder sig främst av befintliga nät.

Det är viktigt att notera att även om dessa operatörer delar nät, så kan de ha olika priser och tjänster. Det kan därför vara lönsamt att jämföra olika operatörers priser och tjänster innan du bestämmer dig för en operatör

Join the conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *