Skip to content

Mobilapplikationer

  • by

Det finns otaliga appar för mobila enheter i dagsläget. Några av dem hjälper dig att navigera, medan andra underlättar hotellbokningar och resor. Du kan även spela spel, shoppa, dejta och skicka pengar mellan vänner och bekanta.

I detta inlägg tar vi en närmare titt på de vanligast förekommande kategorierna av mobilapplikationer, men också vilka av dem som är mest populära för tillfället.

Navigering

Vi börjar med appar som Google Maps och Waze och Mapquest. Deras främsta syfte är att använda GPS-positioneringen i din telefon för att underlätta navigeringen, oavsett var i världen du befinner dig. Behöver du nå ditt hotell och förklara vägen för taxichauffören? Då är det bara att öppna upp valfri navigeringsapp och visa vägen.

Musik

I denna kategori hittar du applikationer som Spotify, Apple Musik, Google Play Musik, Pandora och Soundcloud. Tack vare deras enorma bibliotek kan du lyssna på de flesta kända artister och band i realtid, exempelvis när du tränar eller anordnar en fest.

Vissa av apparna kostar att använda, men det finns både kostnadsfria och betalda alternativ att välja mellan.

Strömmande medier

Vill du titta på de senaste filmerna eller några av de mest tidlösa klassikerna? Då kan du välja och vraka bland appar som Netflix, HBO, Amazon Prime eller Disney+. För att använda dem behöver du dock betala en prenumeration, oftast cirka 100 kr i månaden.

Applikationer som är gratis att använda i denna kategori inkluderar framförallt YouTube och Twitch, men även Cloudstream.

Bank- och finansiella tjänster

Behöver du komma åt din bank via din telefon? Då är det bara att ladda ned bankens app och logga in via ditt mobila BankID. Idag hittas även Swish som nedladdningsbar applikation, ett utmärkt sätt att skicka och ta emot pengar – endast med hjälp av mottagarens telefonnummer. Du kan till och med handla i mataffärer med Swish om du råkat glömma ditt betalkort hemma.

Andra finansiella appar innefattar bland annat Zlantar där du får en bättre översikt av din ekonomi, Matpriskollen som presenterar alla rabatter i din närhet gällande matvaror, samt Avanza för dig som sparar i aktier och fonder.

Kommunikation och sociala medier

Vi svenskar kommunicerar väldigt ofta digitalt. Enligt Internetstiftelsen dominerade appen Facebook redan år 2018 enligt statistiken. Efter detta kom appen Instagram på andraplats och Snapchat på tredje.

Nyligen köptes sociala medieplattformen Twitter upp av entreprenören Elon Musk för 44 miljarder dollar, ett bevis på att de nya medierna är här för att stanna. Twitter är så pass populär att det redan finns ett tiotal tredjepartsapplikationer som användarna föredrar, istället för att använda den officiella.

Join the conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *